Dina egna anor

Har du jämtländska rötter?

Har du ibland funderat på dina förfäder, vad de gjorde, var de bodde och hur de levde? Det är funderingar som jag förmodligen kan hjälpa dej med. Eller du kanske blivit intresserad av  att söka släkt med hjälp av DNA?
Under mer än 30 års forskning har jag byggt upp en omfattande databas med jämtar från 1600-talet fram till 1920-talet. Den innehåller namn, yrken, giftermål, barn och i många fall en kortare eller längre personhistoria ur kyrkböcker och andra källor.

Det är också en uppskattad och annorlunda gåva om någon fyller jämna år. Sammanställningarna bygger på den databas som jag sammanställt över Jämtland och delar av Västerbotten och Västernorrland. Jag levererar an-sammanställningen spiralbunden i A4-format. Den innehåller både antavla och antabell.  Sammanställningen utgår från den person (=probanden) som du väljer att starta med och går bakåt i tiden. För varje ana finns släktskapet med probanden i klartext (f= far, m= mor, mf= morfar etc.). Varje an-familj redovisas med far, mor och barn och oftast med en kortare text från kyrk- och domböcker och andra källor.
Du väljer själv hur långt tillbaka du vill gå.
Jag gör också forskning utanför det kärnområde som jag nämnt ovan, och forskar då på timtid. Kontakta mej så bestämmer vi omfattning.

 

Vad kostar det?
(från och med juni 2023)

Upp till 40 sidor (ca 6-7 generationer)   upp till 1100 kronor
Upp till 100 sidor                                    upp till 1450 kronor
Upp till 150 sidor                                    upp till  1800 kronor
Upp till 200 sidor                                    upp till 2200 kronor
Upp till 300 sidor                                    upp till 2950 kronor
Upp till 400 sidor                                    upp till 3650 kronor
Upp till 500 sidor                                    upp till 4400 kronor
Mer än 500 sidor 4:50 kr/sida
(frakt/porto tillkommer)

Rabatt: Vid samtidig beställning av flera tavlor till t.ex. helsyskon inom samma familj, så får du den första (och största) till ordinarie pris och för övriga, med material från den första, och med individuell namnanpassning i antavla och antabell och på omslag mm: 390 kr + 3,30 kr/sida upp till 300 sidor, samt 3 kr/sida över 300 sidor. Det är ju mest arbete med att komplettera och färdigställa den första sammanställningen i en familj. Jag utför också uppdragsforskning över hela Sverige mot timtaxa.

Kyrkböckerna skyddas normalt av sekretess de senaste 70 åren (i praktiken upp till 90 år). Här är det du som har den bästa kunskapen och kan ge dessa uppgifter samma kvalitet som ges i kyrkböckerna, om du väljer att beställa en sammanställning av dina anor. Om du lämnar uppgifter (födelsedata och födelsesocken) på berörd person och dennes föräldrar och gärna deras föräldrar, så får du besked om vad jag kan erbjuda dej och vad det kostar.

Intresserad? Kontakta mej på epost anor(snabel-a)malting.se så får du veta vad jag kan erbjuda! Du bestämmer sen vad du vill ha.

Vad vet du om din släkt
Ett litet bildspel

 

28 kommentarer

 1. hej
  jag bor i halmstad
  det skulle vara roligt att veta lite mer om sin bakgrund ,min farfar är född i östersund 1881
  uppväxt i aspås hos sin mormor o morfar,jag forskat lite på egen hand ,
  min farfar lämnade jämtland 1901.för att jobba sig söder ut
  vill gärna veta lite mer bakåt ,

  morfars namn nilsson
  mormors namn jonsdotter

 2. Hej Curt!
  Jag snubblade över din sida på Blocket. Du fortsätter oförtrutet att släktforska. Får du några uppdrag? För mej blir det numera bara lite sporadiskt. En detalj under Församlingar, Släktforskarhjälp, Föllinge hembygdsförenings skriftserie del XI Historik och släktkrönika över Ottsjöns och Wäster-Ottsjöns byar av Paul Jonsson från år 1988.
  Hör av dej.
  Hälsningar
  Torsten Isvén

  1. Torsten!
   Tack för tipset om Föllingeboken. Ska lägga in den på plats. Jag har en hel del kontakter med släktforskare och släktintresserade med anknytning till Jämtland.Det är alltid trevligt att utbyta funderingar och ibland kunna hjälpa till med sökning och sammanställning.
   Ha det gott
   //Curt

 3. hej
  såg din sida på blocket . har i min ägo en massa dokument från 1600talet- 1940 . lite svårt attt tyda då det är skrivet på gammelsvenska. verkar vara en massa skriftväxlingar om rätten till vattenkraften fallrätten i hissmoforskraftverk verkar vara en syster som känt sig orättvist behandlad om att sonen fick överta gården. det var en driftig kvinna som flyttade till sthlm på 1920-1930 talet en modern kvinna med ett affärsintresse. som plågade sin bror om arvet ända fram till sin död. min dotter kämpar på att leta släktingar.
  tydligen såldes fallrätten av denna syster på 1930sedemera kom hon på att det gick för billigt och höll på med procceser avokater mm har vi kunnat utläsa av dokumenten
  min dotter kämpar på att leta släktingar.pga det flesta släktingar är borta finns det inte kvar att fråga
  om du har några tips om hissmon krokom

 4. Hej Curt !
  Jag gluttar i släktutredningen som du utförde förra året och den är som en bra bild – hur många bottnar som helst att gå på !

 5. Hejsan! Undrar om du har nåt på Harald Persson föllinge , senare bosatt i Järpen och flyttade sedermera till Grums i värmland, ska enligt utsaga vara född i Ansätten,,,,,har för mig att han är född 1915 23/10.

  mvh mikael

 6. Hej!
  Har du nånting om Ola Rosenberg och frun Kerstin Jönsdotter i Söre Lits församling. Dottern Emmy Alida Gunhild Rosenberg är min mormor,Emmys dotter Maj Rosenberg är min mor.
  Ola och Kerstin flyttade tydligen till Boden senare
  Mvh Arne,Luleå

 7. Hej!

  Kom över din sida via google. Undrar om du har något på min släkt på mormors sida Hulda Maria född Byman 5 mars 1909 i Tosåsen Myssjö. Hon hade en massa syskon och en av dem fick jag aldrig träffa John Edvard Byman född 7 aug 1913

 8. Hej!
  Jag och min mor har släktforskat till och från i några år. Vi körde fast på Carl Häll, Häll kanske är ett soldatnamn få han var soldat vid Delsbo. Carl Häll dog i Ljusdal 27 Feb 1862. Han ska ha födds runt 1788, är ett årtal vi lyckades hitta. Han är 4 generationer före min gammelmorfar.

  John Valter föddes i Hällesjö, Kälarne 26 April 1914 och dog 28 Mars 1989.

  Johns far Lars Magnus Valter född 23 Jan 1878 och dog 2 Dec 1944, ingen ort hade jag dock inte noterat där men förmodligen Hällesjö.

  Johns farfar Carl Valter föddes 10 Aug 1844 i Medelplana, Kinnelkulle.

  Johns gammel farfar var en kringstrykande man från Norge, det är den info vi har där tyvärr. Däremot hette Johns gammel farmor Margta Carlsdotter 1812 i Hybo, Ljusdal.

  Nu kom vi till Carl Häll som helt gått upp i rök verkar det som? Någon idé på hur vi ska gå vidare?

  1. Carl Häll står som född 1784 i Ljusdal AI:5b/197 och 1788 i AI:6b/204 och 7b/220. I den sista finns en anteckning under rubriken född: ”Stockholm” 1788. Även året 1777 figurerar. Troligen tillhör han de soldater som flyttades norrut den här tiden, eller är han kanske ett av de tidigare barnhusbarnen. Han var ju gift med änkan Karin Larsdotter (dotter till soldaten Lars Grip och Margta Ersdotter) och gifter sig 1841-10-17 med Karin Persdotter (f 1793-08-04).
   Hälls härstamning diskuteras ingående i Rötters Anbytarforum, http://aforum.genealogi.se/discus/messages/44/383350.html?1356350618 , där bl.a. följande inlägg ger mer information:
   ”Forskarföreningen Släkt och Bygd, Bollnäs 2006-10-09:
   Karl O. F. Häll f 1778 i Stockholm, Lantvärnssoldat 1808. Soldat 1809-05-21 under namnet Dunder. 5 fot, 7,5 tum lång
   Får kalla sig Häll 1809-11-23 (Jägare) Avsked 1843-06-28 för ”sjuklighet” Tjänat med beröm, underhåll (Gratialist) (Rotehemman: Hybo 2, Kläppa 1 Ljusdals socken Rote nr: 137)
   Under eftermiddagen har jag suttit och tittat lite under Västergötland och finner där i t ex Lena, orten Stockholmen (Lena AI:4 sid 244). Stockholm/Stockholmen finns antagligen på fler ställen men det är något jag inte känner närmare till. Karl Häll avlider i Ljusdal 1862-02-27 (Ljusdal AI:9 bild 6) och anges då vara 74 år gammal, varför han i så fall torde vara född 1788.”

   1. Tack så mycket Curt!
    Det här var till stor hjälp!

    Har du något tips på hur man kan gå vidare när fadern till ett barn står som ”okänd” eller ”kringstrykande man från Norge” i kyrkböckerna? Är det helt omöjligt att få någon mer info då?

 9. Hej Curt!
  Min morfars mor var Brita Paulina Jönsson från Ansätten. Det framgår av din bok att hon fick en son 1908. Hon lämnade dock Ansätten 1916 och födde min morfar i Stockholm 1917. Har du dokumentation om henne? Jag har själv en hel del dokumentation om hennes tid i Stockholm.

 10. Hejsan Curt, nu är jag i full fart för att ta reda på om jag har Sameblod som rinner i ådrorna. Mitt hjärta klappar för Sápmi, det är taget – men min Morfars Farfar är ett mysterium.
  Magnus Ludvig Olsson, född i Föllinge 1867, vars pappa Olof Olsson/Andersson ska vara född i Frostvikens Lappförsamling, där tar det stopp – fader okänd.

  Kunde man ta fel på om han var Same eller inte?
  Han fick ej gifta sig, dock fick han barn med en kvinna, men han själv var ”icke passande för äktenskap”.

  Jag skulle vilja försöka ta reda på om han var Same, och om han då har koppling till vad som nu är Jijnjevaerie sameby..

  Tack! Lyckligtvis råkade jag på dig via google.

  Marit Carolasdotter.

 11. Hej Curt!

  Min morfar hette Gunnar Karlsson han växte upp i Ragunda där han föddes 1909. Jag vet en hel del om hans släkt och har för tillfället intresserat mig för Löjtnant Carl Nilsson Bröms (1620 – 1709) äventyr i krigen i Norge, Tyskland och Polen. Carl Nilsson Bröms är min morfars släkting i rakt nedstigande led. Vet du vilka källor man ska vända sig till för att utreda händelseförlopp där han varit inblandad? Du kanske till och med vet om det redan finns något skrivet? När jag läser om familjen Bröms så rullas intressanta delar av Jämtlands historia upp. Finns det någon litteratur om räderna från Jämtland mot Röros 1678?

  1. Hej! Det mesta som rör militär och händelser i krigstid finns hos Krigsarkivet. Jag föreslår att du tar skriftlig kontakt om du har några specifika, mindre frågor. Har du tillfälle att besöka Krigsarkivet så kan du få ett betydligt bredare underlag genom att beställa fram material på plats.

 12. Hej, Jag letar min morfar Johan Leander Hagberg och hans bror Karl Emil Hagberg (födda 1898 & 1896), Deras mor tros vara en Elen Anna Olsdatter från Alstadhaug Skogn i Norge. Dom dök upp i Sveg 1925 men var dom kom från och tiden innan 1925 är för oss en gåta. Hur vi än letar kammar vi 0. Är det här namn som du sprungit över i din forskning skulle jag gänra vilja veta. Dom tros komma från Revsund, Fors, Aspås, Offerdal??

 13. Hej!
  Jag har precis kommit över min farmors gamla fotoalbum och det kryllar av spännande foton på personer och platser jag själv aldrig sett med egna ögon. Jag skulle hemskt gärna ta en tripp upp till Jämtland för att se om några av husen finns kvar men jag har igen aning om vart i Offerdal socken de ligger. Har du möjlighet att hjälpa mig tro?
  Mvh Martina Brandshaug

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.