Att släktforska i nutid

De flesta som släktforskat en tid blir snabbt bekväma med de redskap och källor som man lärt sig behärska. Många har ett särskilt släktprogram i datorn och kan lägga in sina forskningsresultat. Primärkällor finns lätt tillgängliga på nätet, där Riksarkivet är det främsta gratisalternativet. Andra har abonnemang hos ArkivDigital där man mot en månadskostnad får tillgång till en mängd förstklassiga verktyg, kyrkohandlingar i färg och ett antal tidsbesparande databaser. Det är väl först när man börjar släktforska ”baklänges”, och söka efter nu levande släktingar genom att utgå från en ana och arbeta sig framåt i tiden som man upptäcker att primärkällorna försvinner.

Första hindret är den allmänna sekretessgränsen på 70 år, som gäller kyrkans ministerialböcker. I år är då sekretessgränsen årsskiftet 1950/51 för när anteckningen blev införd. I praktiken ligger tidsgränsen längre tillbaka eftersom många kyrkböcker sträcker sig över flera år och når in över gränsen. De läggs då inte ut och görs tillgängliga på t.ex. Internet. Ingenting hindrar dock att man får ta del av primäruppgifter oberoende av deras ålder. Man vänder sig då till det regionala Landsarkivet, som efter sekretessprövning kan lämna ut de önskade uppgifterna, om det rör händelser före 1991.

Den 1 juli 1991 överfördes folkbokföringen i Sverige från kyrkan till skattemyndigheterna. Samtidigt digitaliserades folkbokföringen. Skattemyndigheterna övertog inte de fysiska handlingarna som kyrkan använt, utan byggde upp ett datasystem där de uppgifter man behövde registrerades.

Vill du ha tillgång till personuppgifter efter 1991 vänder du dej till Skatteverket och begär ut den s.k. Personbilden. Du får då följande information:
• Personens fullständiga namn samt personnummer och födelseort
• Bostadsadress, var personen är folkbokförd
• Medborgarskap samt civilstånd
• Föräldrarnas namn och hela personnummer
• Barnens namn och hela personnummer
• Om man utvandrat, till vilket land och angiven adress (adress kan vara inaktuell)

Du får inte ut en personbild eller personnummer om personen i fråga lever med skyddad identitet. För att få ut en personbild så ringer du till Skatteverket på följande nummer:
0771 – 567 567
Personbilden är inget fysiskt dokument, utan ett utdrag ur Skatteverkets databaser. Var noga med att tala om vad det är du vill ha för information – bäst är att säga att man släktforskar, inte för att man måste säga det, utan för då förstår de bättre vad du vill ha och skickas med vanlig post.

På samma sätt, men med andra telefonnummer, kan du få tillgång till bouppteckningar från och med 1 juli 2001, information ur Äktenskapsregistret (från 1921) och registret med adresshistorik, som innehåller adresser som en person har bott på sedan 1991. Mer detaljer hittar du i Släktforska om 1900-talet.

Publicerat den
Kategoriserat som Aktuellt