Gamla bilder

Här vill jag visa gamla fotografier från Offerdal och från min egen släkt. Dessutom vill jag under rubriken Jämtlandsbilder lägga bilder på personer från övriga Jämtland och bilder från äldre tid som speglar vardag och helg under 1800- och tidigt 1900-tal.

Många är så kallade visitkortsporträtt (ca 6×9 cm) och kabinettsporträtt (ca 11×14 cm). De var som mest populära från omkring 1860 till 1910. Bilderna är alltid uppklistrade på kartong och nästan alltid anges fotografens namn och hemort under bilden eller på baksidan. Fotografen var oftast från orten eller en närbelägen stad. Bilderna kopierades ofta och delades ut till släktingar och vänner som minne. För släkt- och hembygdsforskaren ger bilderna ytterligare en dimension till en givande och intressant sysselsättning. En person eller familj fotograferad för 130-140 år sedan kan idag ha hundratals ättlingar, som kan vara intresserade av bilden.

Du eller din familj har säkert ett gammalt album med såna bilder i någon byrålåda. Finns det ingen anteckning i albumet (eller helst på baksidan av bilden) om vilka som finns på bilden så är det hög tid att göra det, innan de personer som kan identifiera personerna eller platsen är borta. Eftersom bilderna finns i flera exemplar kanske någon i släkten har en identisk bild med påskrivna namn. En annan möjlighet till hjälp med att identifiera personer är att titta i Rötters porträttfynd. Det är en databas med över 130 000  fotografier, varav cirka 10 000 från Jämtland.

Fotografierna är naturligtvis en guldgruva eftersom de visar släktingar som man kanske aldrig hann träffa. Ofta klädde de sig i sina finaste kläder inför besöket hos fotografen, och bilderna visar tidens klädmoden och accessoarer. Med en smula tur kan man också hitta bilder tagna med personer i en arbetssituation och i vardagskläder.


 

 

3 svar på ”Gamla bilder”

Hej, min far var från Åflo, och när han gick bort 2002 ärvde jag bl a gamla fotografier. Några står namn på, men det mesta inte. Många fotografier på, vad jag gissar, släktingar som flyttade till Amerika. Vad gör jag bäst med dessa bilder? De var dessvärre inte välskötta men finns ju trots allt.

Gamla bilder med namn på är en guldgruva för den släktintresserade, och speciellt om de visar den egna släkten. Utan namn blir ju bilderna väldigt anonyma och ointressanta, om man inte kan få hjälp att identifiera en eller flera personer på fotot. Här kan Rötters Porträttfynd vara till hjälp. Om du känner för att lägga upp några av de gamla fotografierna så finns det många som tittar, även i Amerika, och kanske kan någon sätta namn på någon person. Vill du inte behålla fotografierna, men ändå bevara dem, så har Offerdals hembygdsförening en stor samling gamla porträttfoton, och de kan kanske vara intresserade. Slutligen finns det en marknad för gamla foton, via t.ex. Tradera eller Blocket. Vill du så kan jag lägga upp några av de foton som du har namn på här på hemsidan under Gamla bilder. I så fall mejlar du mej direkt: anor(at)malting.se

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × fem =

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.