Barnhusbarn i Jämtland

Många jämtar har barnhusbarn från Allmänna Barnhuset i Stockholm i sina anor. De flesta kom till Jämtland i början av 1800-talet och var ofta transporterade av forbönder på Stockholmsresa. De placerades ut hos bönder och torpare, där de fick utföra de sysslor som behövde utföras, först kanske som getare och sedan som pigor och drängar. De flesta blev bofasta här och inlemmades i det lokala jordbrukssmhället.

I husförhörslängderna står oftast endast en kortfattad anmärkning ”barnhusb.” eller likande, och här fastnar man ofta som släktforskare. Idag kan man få mer information genom att på nätet besöka Stockholms Stadsarkiv, där man just håller på att samla ihop en del register till släktforskarsidor. Här hittar du Register till Allmänna barnhusets rullor.

Du kan också använda Rötters Barnhus-Sök (barnhusbarn i Stockholm 1713-1803). Informationen i rullorna är ibland tillräckligt fyllig för att söka vidare bakåt i tiden. I barnhusrullorna finns också ofta vilka personer som tagit emot barnen i Jämtland.